Event: Talentontwikkeling & Zelfregulatie

Vlak naast de kuip, in het Topsport Centrum Rotterdam vond onlangs de interactieve sessie over talentontwikkeling en zelfregulatie plaats. Simpel gezegd: hoe helpt een goede leeromgeving jou om je talenten zowel op school als in de sport te realiseren?

In de tropische zomerhitte (30 graden) stapte ik het centrum binnen in een oranje oase. De Nations League van het volleybal was bezig. In een mooie zaal op de 2de verdieping met prachtig uitzicht op het centre court gaven Laura Jonker, Thijs van Noorden en Mara Goedegebuure hun lezing over zelfregulatie in de topsport.

nederland-rusland-vnl-2018-fivb-plak.jpg

Zelfregulatie

Laura gaf een introductie over wat zelfregulatie inhoud en hoe je dit kunt bevorderen. Ze is gespecialiseerd in de sportpsychologie en met name op het onderdeel zelfregulatie als vaardigheid. Ze heeft voor haar proefschrift de NKS Boymansprijs gewonnen. Op basis van dit onderzoek heeft ze haar boek geschreven: Van aanleg naar intelligentie; het sporttalent in ontwikkeling.

Haar doel is om meer inzicht te verschaffen in wat voor omgeving het kind nodig heeft om zijn/ haar potentieel te kunnen benutten. Hiervoor heeft ze de XOET scan ontwikkeld waarin je als coach en team inzichtelijk kunt maken wat jouw ervaring is als coach en waar de behoefte is binnen je team.

Dat klinkt goed! Als amateur coach van mijn zoontje’s voetbal- en tennisteam ben ik zelf zeer geïnteresseerd in hoeverre ik als coach daadwerkelijk de omgeving schep voor mijn pupillen. Daarover laten meer…

Het eerste zelfsturende topsportteam ter wereld.

Na Laura gaf Thijs van Noorden een presentatie over zelfregulatie in de praktijk.  Het eerste zelfsturende topsportteam ter wereld, dat werkt volgens het W1NNEN model, waarmee ze met het kleinste budget van de Eredivisie nu voor het 2e jaar op rij lijfsbehoud wisten te realiseren. Een hele prestatie.

Thijs gaf tekst en uitleg hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen. Het startte in 2016 vanuit noodzaak, omdat de hoofdsponsor de stekker eruit had getrokken. Vanuit niets hebben ze een team samengesteld. Maar in plaats van de traditionele manier weer op te pakken ging Thijs samen met Gerard van Vliet en Jelle Hillarius een nieuwe manier neerzetten om ontwikkelen en plezier voor het spel weer terug te brengen.

zelfregulatie.jpg

Bouwen op de successen van traditioneel coaching en talentscouting (1.0) met de trainingstechnieken en data-analyse volgens het moneyball (2.0) principe, voegde de heren verlangen gebaseerd ontwikkelen eraan toe. Het zogenaamde W1NNEN model staat voor het centraal stellen van verlangen en combineert deze intrinsieke drive met ontwikkeling om zo de regie terug in het team te leggen. Niet 1 coach, maar 11 coaches: iedereen is verantwoordelijk voor de persoonlijke ontwikkeling en de teamkeuzes. Thijs gaf enkele voorbeelden:

·       De basisselectie wordt door het team zelf gedaan door elkaar de week voor de wedstrijd te ranken aan de hand van cijfers, waarop de hoogst gewaardeerde spelers in de basis starten. Op deze manier heeft iedere speler directe feedback ten opzichte van waar de ontwikkeling zit en onderbouwing van wie meest geschikt is voor de wedstrijd.

·       Voor het wisselen wijzen ze een verantwoordelijke aan die de wissels aanwijst. Op basis van de ranking en ontwikkelpunten houdt deze speler dan rekening met wie wanneer dient te wisselen.

Deze presentatie maakte veel los in het publiek. Is dit nu de nieuwe manier van trainen? Hoe gaat de groep om met de individuele behoefte vs de teambehoefte? Kan iedereen in dit model werken?

Thijs geeft aan dat dit voor iedereen kan werken, sterker nog met deze aanpak zie je dat er een snellere ontwikkeling is dan in reguliere teams. Een belangrijke randvoorwaarde is dat je echt intrinsiek gemotiveerd bent en wil werken aan jezelf (zelfinzicht).

XOET

xoet-1.jpg

Om het inzicht te krijgen waar iedere speler behoefte aan heeft daar geeft de XOET-tool geeft mooi inzicht in. Want na de presentaties mochten we onze eigen XOET test doorlopen.

Opvallend aan mijn test is dat mijn pupillen meer behoefte hadden aan feedback maar echter veel minder aan autonomie, doelen en reflecteren. Kortom ik als ambitieuze trainer kan hier meer de match zoeken met mijn team om zo de ontwikkeling te faciliteren die ze nodig hebben.

Aan het einde van de dag konden we genieten van de wedstijd NL- Italie. Die we na een 2-0 voorsprong helaas zagen verliezen met 2-3.

Had het Nederlands elftal ook maar de W1NNEN methode gebruikt dan waren ze ongetwijfeld al Europees kampioen!


Wil je meer weten of het boek bestellen:

http://www.xoet.nl/aanpak/

http://www.w1nnen.com/

https://topvolleybalzwolle.nl/

https://www.sportsmedia.nl/van…