12 ipv 1: Zorgt betere besluitvorming tot betere resultaten?

De eerste competitie wedstrijd heeft Coníche Topvolley Volleybal Zwolle gewonnen van Zaanstad. Ze zijn het seizoen goed begonnen. Het was een dynamische pot met veel mooi rally’s en punten. In eigen huis werd de eerste wedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. Zaanstad werd met 3-1 verslagen. 

Vanuit onderzoek oogpunt hebben we de wedstrijd geanalyseerd in hoeverre zelfsturing nu impact heeft gehad op de wedstrijd.

Hypothese in de praktijk: “15 coaches i.p.v. 1”: Levert zelfsturing effectievere besluitvorming en interventies?


Uit de analyse komt naar voren dat Coníche Topvolleybal Zwolle met de helft van het aantal interventies (wissels en time-outs) betere resultaten boekten dan de tegenstander.

De cijfers:

  • Slechts 8 interventie momenten vanuit Zwolle vs 16 interventiemomenten van Zaanstad
  • 0,75 punten na een interventie vs 0,5 punten vanuit Zaanstad

Het proces:  


Gerard van Vliet aan het woord over hoe hij samen met het team de interventies heeft ingezet en beslissingen met het team hebben gemaakt.

“Wij hebben met elkaar in goed overleg besproken wat gaat ons team het best helpen in de besluitvorming. Het team heeft besloten dat er een expert panel nodig is om de starting 7 te bepalen.

Opstelling:

Dit doen ze op basis van de ranking en input vanuit het gehele team, ze kiezen zelf dus een starting 7.

Vanuit de expert groep koppelen we de statistieken en de tegenstander tactiek aan een wedstrijd plan (scenario’s) en een definitieve starting 7. Het mandaat hebben we gekregen van het team.

De praktijk

En in de praktijk tegen de wedstrijd van Zaanstad, hadden we op deze manier een starting 7. Opvallend waren 2 verrassingen vanuit het team, die zelf op fitheid en teamdynamiek een keuze hadden gemaakt die we niet hadden verwacht. Voor de wedstrijd hebben we de opstelling gedeeld en zonder “mopperen” accepteren we dit.

“De manier van wisselen is heel duidelijk, geeft in het heetst van de strijd het gehele veel rust en vertrouwen “

In de 2de set kregen we het lastig, 2 spelers kwamen aanvallend niet uit de verf waardoor we een nieuwe setter en aanvaller zouden inzetten. Dit deed ik volgens het  scenario (afgesproken vooraf met het team) het team vond dit duidelijk en verwachte dit ook.  In de punten reeksen en het verloop van de wedstrijd zagen we het effect direct terug.

Er was rust in het team iedereen wist wie waar en waarom in het veld stond, en ze konden naadloos de wedstrijd na iedere wissel hervatten. “

Volgende week weer een update van onze bevindingen

Onderzoeksteam Coníche