Effect van geld/zingeving op de productiviteit

 


Speculaties omtrent de relatie tussen motivatie en productiviteit dateert als sinds de tijd van Marx’s (1983 [1844]) beeld van de vervreemding van de werknemers

In het geval van Marx is een vervreemde arbeider iemand die gescheiden is van zijn eigen activiteiten, van de doelen van zijn arbeid en van het productieproces. Simpelweg een arbeider die alleen de schroeven aandraait en nooit het eindproduct ziet of weet welke bijdrage hij hieraan heeft is simpelweg minder gemotiveerd en productief aldus Marx.

Dit is precies het tegenovergestelde van wat Taylor bedacht heeft, dat werknemers productiever zijn als 1) specialisme hebben en 2) meer geld krijgen voor een hogere productie

Het onderzoek wat Dan Ariely heeft gedaan is gericht wat nu meeste impact heeft op productiviteit geld of zingeving?

32% meer productiviteit in de zingevende situatie


In zijn onderzoek werden 2 groepen getest; de “werknemer” werden gevraagd om Bionicles (lego poppen) te bouwen. Per Bionicle krijgen ze een geld bedrag.

  1. Sisyphus omgeving werd de Bionicle voor hun neus weer afgebroken en mochten ze een nieuwe bouwen.
  2. Zingevende omgeving werd de gebouwde Bionicle bewaard.

Zingende conditie heeft significant meer productie gemaakt (32%). Het gemiddelde in de zingevende groep was10.6  met een beloning van $14.40,terwijl in de Sisyphus groep een gemiddelde was van 7.2 Bionicles en ze verdienden een gem.$11.52.

Bekijk hier de video van Dan Ariely