Wereldwijd empirsch onderzoek hoe, besturing, cultuur en leiderschap impact hebben op performance

Onderzoekbureau LRN voerde in 2016 een onderzoek uit over zelfsturing onder 16.000 medewerkers wereldwijd. De centrale vraag: welke organisatie presteert het beste? In het onderzoek zijn 3 organisatiesoorten onderzocht:

1.    Blind obedience (Command & Control): taak gedreven en op macht gebaseerde organisatievorm met sterke command & control structuren.

2.    Informed Aqcuiescence (Hybride): regel gebaseerde en proces gedreven organisatievormen. Gericht op het behalen van doelen op de korte termijn.

3.    Self governance (zelfsturing): werkt vanuit een morele autoriteit, op normen en waarden gebaseerde organisatie, die een hoger doel nastreven.

Uit het onderzoek bleek dat zelfsturing in opkomst is en dat 70% van alle organisaties een vorm van zelfsturing in zich heeft. Daarvan is slechts 8% een écht zelfsturende organisatie. Een opvallende conclusie daarbij is dat zelfsturende teams overal beter presteren, ongeacht het land of de cultuur.

Wanneer we verder inzoomen op de performancegebieden, zie je dat zelfsturen op alle vlakken significant beter presteert dan de andere getoetste vormen. Uit onderstaande grafiek blijkt dat zelfsturende organisaties  veel beter presteren (>20%), met meer marktaandeel, innovatiekracht en gericht op meer duurzaamheid dan traditionele partijen.

Hier een volledig overzicht van de resultaten: